Цифрове безсмертя: у Китаї можна замовити аватар близької людини

Advancing Forum Analytics at China Data
Post Reply
baby

Цифрове безсмертя: у Китаї можна замовити аватар близької людини

Post by baby »

Високі технології змінюють усе, у тому числі ритуали шанування предків. У Китаї заведено ділитися потаємним із покійними, а тепер завдяки штучному інтелекту родич може ожити прямо на екрані смартфона.

У Китаї активно розвивається незвичайний і досить нішевий бізнес — створення копій людей за допомогою штучного інтелекту. Послуга існує вже кілька років, і за цей час ціни на неї знизилися, а її технологічний рівень підвищився.

Клон на базі штучного інтелекту коштуватиме $140—$150, а лише кілька років тому коштував би понад $1000.

Однією з перших цю технологію освоїла компанія Silicon Intelligence із Нанкіна. Її співзасновник Сунь Кай доручив інженерам розробити аватар його матері після того, як та несподівано померла у 2019 році. Спочатку проверка номера в Боснии и Герцеговине клон був незграбним і не відрізнявся великим словниковим запасом — але ця версія приносила втіху.

«Моя мама виглядала досить неприродно, але я, як і раніше, чув слова, які вона часто казала: “Ти вже поїв?” – Розповідає Сунь. — Вона питала знову і знову, і щоразу це бентежило мене».

Ділитись потаємним із померлими — невіддільна частина китайських ритуалів шанування предків.

Говорити із зображенням улюбленого члена сім’ї на екрані — не зовсім те саме, що й писати йому листи чи палити пахощі на його честь на святах, але нова традиція поширюється все швидше, мабуть, у зв’язку з удосконаленням штучного інтелекту.

Схоже, новий ритуал набирає популярності, хоча кількість його прихильників все ще мала.

Репортер MIT Tech Review Цзей Ян зміг поспілкуватися із двома компаніями, які надають цю послугу. Вони мають лише 2 тисячі клієнтів, що досить небагато порівняно з населенням Китаю — 1,4 млрд осіб. Однак у компаніях заявили, що кількість клієнтів за останній рік значно зросла.
Post Reply